Preview: Dnes prvý zápas série prvého kola play-off medzi Avalanche a Wild

Minnesota aj Colorado sa objavia v prvom kole play-off NHL po tretíkrát v histórii. Dokážu Wild potvrdiť trend v tejto sérii proti víťazovi Centrálnej divízie Avalanche? V roku 2003 bolo Colorado, šampión Severozápadnej divízie, porazené po základnej časti nižšie postavenou Minnesotou. V roku 2008 bola Minnesota, šampión Severozápadnej divízie, vyradená z play-off nižšie postaveným Coloradom.

Colorado Avalanche (52-22-8, 112 bodov, 2. v Západnej konferencii)

vs.

Minnesota Wild (43-27-12, 98 bodov, 7. v Západnej konferencii)

Posledných 10 zápasov: Minnesota 6-3-1; Colorado 7-1-2

Avalanche v tejto sezóne vyhrali nad Minnesotou štyri zápasy z piatich. Víťazstvo Wild prišlo 14. decembra po samostatných nájazdoch (2-1).

Wild: Útočníci Minnesoty Zach Parise a Mikko Koivu boli počas sezóny znovu zaradení do elitnej formácie a spolu im to išlo skvele. Mikael Granlund sa s najväčšou pravdepodobnosťou vráti do zostavy, aby dal Wild druhú skórujúcu formáciu, ktorú Minnesota pri prehre v minuloročnom play-off s Chicagom v prvom kole nemali.

Granlund je tretí najlepší nahrávač Wild s 33 asistenciami aj napriek vynechaniu 19 zápasov. 22-ročný center bol vybraný do All-Stars tímu na olympiáde v Soči, kde predvádzal svoj najlepší hokej. Hrajúc medzi dvoma veteránmi, Mattom Moulsonpm a Jasonom Pominvillom, má Granlund schopnosť urobiť druhý útok Wild veľmi nebezpečný.

„Raz hral, raz nie (kvôli rôznym zraneniam) a vynechal asi mesiac a prišiel späť. Načasovanie bolo dobré,“ povedal Pominville. „Myslím si, že tak to bude aj teraz. Príde, a bude hrať skvele.“

Avalanche: Tréner Colorada Patrick Roy sa vráti do play-off prvýkrát, odkedy Wild ukončili jeho aktívnu kariéru v roku 2003 gólom Andrewa Brunetteho v predĺžení siedmeho zápasu série. Tento krát bude Roy na striedačke a v tejto sezónne Colorado podáva skvelé výkony. V minulej sezóne Colorado nazbieralo najmenej bodov v Západnej konferencii a malo k dispozícii prvú voľbu na drafte. O rok neskôr (teda v tejto sezóne) s dosť podobným kádrom Avalanche vyhrali Centrálnu divíziu.

Asi najväčším dôvodom takéhoto obratu bol brankár Semyon Varlamov. Jeho 41 víťazstiev v tejto sezóne sa stalo najlepšou štatistiku v histórii lavín. Varlamov o jedno víťazstvo prekonal bilanciu Paricka Roa zo sezóny 2000-01. Colorado v tej sezóne získalo Stanley Cup.

„Bolo tam veľa otáznikov, a ja si myslím, že odpovedal na všetky otázniky,“ povedal Roy. „Pracoval tak tvrdo. On bol naozaj odhodlaný otočiť zápasy a hrať vyrovnane a s istotou, a to aj robil. Vážim si to, čo on robil od začiatku sezóny. Bol našim rozdielovým hráčom. „

Pravdepodobné zostavy:

[row class=“row-fluid“][col class=“span6″]

Wild

Parise-Koivu-Coyle
Moulson-Granlund-Pominville
Cooke-Brodziak-Niederreiter
Veilleux-Haula-McCormick

Suter-Spurgeon
Scandella-Brodin
Stoner-Prosser

[/col][col class=“span6″]

Avalanche

O’Reilly-MacKinnon-Parenteau
Landeskog-Stastny-McGinn
Talbot-Cliché-McLeod
Bordeleau-Malone-Carey

Hejda-Johnson
Barrie-Holden
Benoit-Guenin[/col][/row]

Kto má formu:

Wild: Jason Pominville v nedeľu proti Nashvillu zaznamenal gól a dve asistencie. Gól bol jeho 30. v sezóne, stal sa tak tretím hráčom WIld, ktorý v jednej sezóne dosiahol toto číslo. V sezóne zaznamenal aj 30 asistencií, celkovo nazbieral šiestykrát v kariére 60 bodov.

Avalanche: Útočník Ryan O’Reilly získal aspoň bod v piatich z posledných siedmich zápasov, vedie tím v počte gólov (28), v piatich zápasoch proti Minnesote nazbieral štyri body (3+1).

Medzi žrďami:

Wild: Ilya Bryzgalov – v sezóne za Wild: 7-1-3, priemer 2,12 gólu na zápas, 91,1  % úspešnosť zákrokov, 3 čisté kontá. Tréner Yeo ešte nevie, či mu bude chrbát kryť Kuemper alebo Curry.

Avalanche: Semyon Varlamov – v sezóne: 41-14-6, priemer 2,41 gólu na zápas, 92,7  % úspešnosť zákrokov, 2 čisté kontá

Pohľad z tribúny:

Wild: Útočníci Dany Heatley, Justin Fontaine, Mike Rupp (suspendovaný) a obranca Jon Blum budú zdravými náhradníkmi. Obranca Keith Ballard má zranenie v dolnej časti tela. Josh Harding je na listine zranených hráčov. Niklas Backstrom a Jason Zucker postúpili operácie a v tejto sezóne si už nezahrajú.

Avalanche: Útočníci Matt Duchene a John Mitchell do zápasu 1 nezasiahnu pre zranenia.

Pridajte komentár